1 Şubat 2012 Çarşamba

Blues


Blues, 400 yıllık geçmişi olan ve temeli Afrika'ya dayanan, bir müzik türüdür. Kökleri Afrika'da bulunan blues, 17. yüzyıldan itibaren Afrika'dan getirilen kölelerin tarlalarda çalışırken söyledikleri hüznü, umudu, özgürlüğü ve derin acıyı anlatan şarkılardan doğmuştur.
Blues, 1865 yılından itibaren köleliğin kaldırılmasıyla birlikte Amerikan toplumu içinde yayılmaya başlar ve buradan da zaman içerisinde tüm dünyaya yayılır. 1910'lu yıllardan itibaren ise blues, Amerika'da bir çok şehre yayılır. Bu şehirlerdeki kültürle ve müzikle harmanlanır ve yeni Blues türleri ortaya çıkar, bunlardan bazıları Delta Blues, Memphis Blues, Texas Blues'dur. 1930'lu yıllara gelindiğinde Blues, Caz müzik ile harmanlanarak Robert Johnson, Big Bill Broonzy, Sonny Boy Williamson, Lonnie Johnson ve Tampa Red idi.
Blues, özünde en çok ritim özellikleriyle dikkat çekmektedir. Ancak günümüzde icra edilmekte olan Electric Blues yüksek enstrüman hakimiyeti ve güçlü ritim kabiliyetiyle birlikte iyi bir armoni bilgisini de gerektirmektedir. Zira Modern Blues, Afrika kökenlerinin yanında çok yüklü bir etkileşime uğramış ve pek çok müzikten kalıntılar barındırır hale gelmiştir.

Eric Clapton İngiliz Blues Gitaristi

Eric Clapton Kanada asıllı İngiliz Blues gitaristi, şarkıcı ve besteci. Lakabı "Slowhand"dir. The YardbirdsBluesbreakersCreamBlind FaithDerek and Dominos gibi gruplarda çaldı. "Tears In Heaven" isimli şarkısıyla 6 dalda Grammy ödülü kazandı.

Hayatı 

Eric Clapton, 1945 yılında, Patricia Molly Clapton ve Edward Walter Fryer'ın evlilik dışı çocuğu olarak dünyaya geldi. 9 yaşına kadar büyükanne ve babasını kendi anne ve babası, annesi Patricia'yı ise ablası olarak bildi.
1964 yılında, The Yardbirds adlı blues-rock grubunda çalmaya başladı, fakat 1965'in Mart ayında bu grubun pop müziğe kaydığını düşünerek gruptan ayrıldı.
Aynı yıl John Mayall & Bluesbreakers grubuna katılarak kendini bir blues gitaristi olarak kanıtladı. Hayranları, bu grupla çaldığı dönemde ona "God" (Tanrı) lakabını taktılar ve duvarlara "Clapton is God." sloganları yazılmaya başladı.
1966 yılının ortalarında Clapton yanına Jack Bruce ve Ginger Baker'ı (bateri) da alarak Cream adlı grubu kurdu, bu grupla yaptıkları 3 albümün ardından grup 1968 yılında dağıldı. Yapımcıları 1969 yılında "Goodbye" adlı, konser kayıtlarından oluşan albümü piyasaya sürdü.
1969'da Blind Faith ile çıkardığı, grubun adını taşıyan bir albümden sonra, Derek and the Dominos adlı grup içerisinde Bobby Whitlock (vokalve klavye), Jim Gordon (bateri), Carl Radle (bas) ile çalmaya başladı. Grupla çıkardığı Layla and Other Assorted Love Songs albümündekiLayla, en çok bilinen şarkılarından oldu. Clapton bu şarkıyı, Pattie Boyd-Harrison için yazmış ve Leyla ile Mecnun hikâyesinden esinlenmiştir.George Harrison'ın eşi olan Pattie ile yaşadığı ilişki ve ayrılık sonucu eroine başladı. Müzik kariyerine 2 yıllık bir ara verdi. Eroinle mücadelesi sırasında çektiği sıkıntılar sonucu Eric Clapton, bağımlılara yardım için madde ve alkol bağımlılığı rehabilitasyon merkezi kurdu. Ayrıca 18 Grammy ödülü bulunmaktadır..

Jackson Elektro Gitar Markası


Jackson, Grover Jackson ve Wayne Charvel tarafından 1980 yılında Kaliforniya, San Dimas'da kurulmuş olan bir gitar üreticisi şirkettir.
Jackson firmasının ilk seri üretim gitarı, bir rock gitar virtüözü olan Randy Rhoads için ürettikleri Rhoads V modelidir. Soloist ve King V modellerini üreterek gitar piyasasında kendilerine iyi bir yer edinen firma, strat tipi, yekpare gövdeye sahip soloist modeli ile superstrat gitarlar arasında kendine bir yer edinmiş ve birçok büyük rock/metal grubunun tercihi olmuştur.
Dünyanın en büyük elektrik gitar üreticilerinden olan Fender, 29 Ekim 2002 tarihinde katıldıkları ihale sonucunda Jackson'ı kendi bünyesine katmıştır ve artık Jackson, Fender'in alt markası olarak geçmeye başlamıştır.

Jackson Randy Rhoads model V tipi gitar

Elektro Gitar ve Jak

Jack elektro gitarınızı amfi ile bağlamanıza yarayan alettir.Jak farkılığı çok olmas bir fark yaratır ama profesyonel olmadıkça duymanız pek değiştirmez ama tabiikide imkanınız varsa en kalitelisini almanızda fayda vardır

Elektro Gitarla İlgili Kısa Bilgiler

Elektro Gitar jaz,blues,metal,rock vb gibi türlerde en çok kullanılan enstrümandır.
Elektro Gitar yüzyıllardır en çok kullanılan ve beğenilen müzik aletidir.
Genellikle altı telli olanlar çok yaygındır ama bazı markaların 7 telli gitarlarıda vardır ama bu tür gitarlar pek kullanılmazlar.Normal bir elektro gitar sağ elini kullanaalar için üretilir ama solaklar içinde üretilir
Elektro Gitar tek başına pek bir zevk vermez ama kaliteli bir amfi ile birleştiğinde ve çok güzel müzikler ortaya çıkar ve tadından yenmez bir tür ortaya çıkar.

Elektro Gitara Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Elbette öncelikle sesinden hoşlanacağınız bir enstrüman seçmelisiniz. Sesini duymadan müzik aleti satın almak büyük bir hatadır. Aynı marka iki enstrüman arasında dahi ses farklılığı olacaktır.

Yapısal olarak iyi bir gitarın, ağacı-malzemesi-işçiliği ile birlikte dikkat edilmesi gereken ana özellikler. 

a) Telleri klavyesinden çok uzak olmamalı, perdelere rahatlıkla basılabilmeli. 

b) En ince perdelerine kadar net bir tını vermeli, parazitli-cızırtılı sesler olmamalı. 

c) Her perde vermesi gereken standart notayı (entonans) verebilmeli. 

d) Akort anahtarları, köprüleri ve varsa kilit sistemleri düzgün ve verimli çalışmalı. 


Gitar alış-verişinde mümkünse bu işte tecrübeli; gitar çalmayı bilen biri ile birlikte olmanız gayet iyi olur. Eğer böyle biri yoksa ve kendinizi gerekli kriterleri değerlendirebilcek durumda hissetmiyorsanız bize ulaşabilirsiniz.
Eğer münkünse kendiniz bütün perdeleri ve telleri tek tek dinlemeniz daha iyi olur.Eğer ses tam çıkmıkyorsa yada size bozuk geldiyse o gitarı almamalısınız.Satıcınız eğer tanıdık değilse size o gitarı satmaya çalışacaktır ve gitarı kendinizin denemesi en iyisidir.